وایر یا وایرلس مسئله این نیست!!!

اگر شما هم به دنبال هوشمند سازی منزل خود هستید حتما با توضیحات مختلف شرکت هایی مواجه شده اید که بعضا سیستم وایرلس را به شما پیشنهاد می کنند و یا سیستم سیمی را به عنوان بهترین گزینه معرفی می سازند. شاید برای شما هم این اتفاق افتاده است که نتوانستید به درستی تصمیم بگیرید ولی تلاش خواهیم کرد در این مطلب به شما کمک کنیم که راحت تر تصمیم بگیرید. قبل از اینکه وارد موضوع اصلی شویم بهتر است کمی در مورد این دو سیستم بیشتر بدانیم

چه چیزی وایرلس شد؟

شروع سیستم های هوشمند ساختمان با تجهیزات الکترونیکی بود که با یکدیگر ارتباط داشتند. این ارتباط از طریق شبکه های داده ای بودند که اطلاعات توسط آن ها انجام میشد و عملا اطلاعات از طریق شبکه های سیمی صورت می گرفت. پس برای هوشمند سازی خانه لازم بود کابل کشی شبکه ای از داده علاوه بر کابل کشی مدارات قدرت انجام شود. منظور از مدارات قدرت همان سیم های برق مرسوم است که برق را به مصرف کننده ها می رساند. با توجه به برندی که در ساختمان استفاده می شود و پروتکل کابل شبکه از  کابل KNX یا کابل Cat5 وCat6 برای ارتباط میان تجهیزات استفاده می شود. وقتی صحبت از وایرلس شدن می کنیم منظور این است که شبکه هوشمند ایجاد شده وایرلس می شود که بعضا این اشتباه صورت می گیرد که کابل های مدارات قدرت هم وایرلس می شود که این موضوع برداشتی اشتباه است. پس یکی از تفاوت های اصلی خانه هوشمند بیسیم و خانه هوشمند باسیم عدم استفاده از سیم شبکه جهت ایجاد ارتباط میان اجزای هوشمند می باشد.

در سیم کشی ساختمان آیا تغییر ایجاد می شود؟

اگر سیم کشی مرسوم در خانه های غیر هوشمند را سیم کشی سنتی بنامیم تفاوت هایی با سیم کشی هوشمند در سیستم های سیمی وجود دارد. وقتی خانه ای را با سیستم های هوشمند سیمی هوشمند می کنیم یعنی برای ایجاد ارتباط میان اجزای خانه هوشمند از کابل استفاده می کنیم نیاز است  اغلب کنترلر ها در فضایی به عنوان تابلو برق نصب شوند. از این رو برق رسانی به هر مصرف کننده ( برای مثال لوستر پذیرایی) از محل تابلو برق به صورت مستقیم تا مصرف کننده انجام می شود. در سیستم وایرلس عملگر ها را می توان هر جایی نصب کرد. از پشت کلید گرفته تا داخل سقف کاذب، پس تغییرات سیم کشی به نسبت سیم کشی سنتی صفر یا بسیار اندکی می باشد. ولی باز هم هر چیزی را که بخواهیم کنترل کنیم نیاز خواهیم داشت برق به مصرف کننده برسانیم. در سیستم هوشمند وایرلس کنترلر های روشنایی که اصطلاحا رله نامیده می شوند در پشت کلید های لمسی یا به صورت رله های مجزا در قوطی کلید ها یا در سقف کاذب در مسیر مصرف کننده قرار می گیرند. تصویر زیر تفاوت های سیم کشی در  حوزه بیسیم و باسیم را نمایش می دهد.

 در سیم کشی سنتی یک کلید ساده در مسیر برق رسانی به مصرف کننده قرار می گیرد که عمل قطع و وصل کلید روشنایی را انجام می دهد.

در سیم کشی هوشمند همانطور که در تصویر فوق نشان داده شده است سیم کشی مصرف کننده مستقیما تا تابلو برق انجام می شود و یک کابل شبکه( کابل سبز رنگ) ارتباط میان کلید هوشمند و رله هوشمند را برقرار می سازد.

و این بار در سیستم هوشمند وایرلس بر اساس تصویر فوق سیم کشی بسیار شبیه به سیم کشی سنتی است با این تفاوت که عمل قطع و وصل مصرف کننده را یک رله هوشمند انجام میدهد که ارتباط آن با سایر اجزای هوشمند از طریق امواج وایرلس است( کابل سبز رنگ در اینجا صرفا یک ارتباط میان کلید سنتی و رله هوشمند است). رله هوشمند در قوطی کلید نصب خواهد شد یا در مسیر مصرف کننده در فضای سقف کاذب از این رو نیاز به تخریب به حداقل می رسد.

دفتر مرکزی HDL در ایران همواره به دنبال ترویج صحیح استفاده و پیاده سازی سیستم هوشمند در ایران بوده و برای رسیدن به این هدف دوره های مختلف هوشمند سازی را در سطوح مختلف برگزار کرده است. اگر شما هم تمایل دارید به اطلاعات بیشتری در حوزه محصولات هوشمند دست یابید می توانید با ثبت نام در دوره های هوشمند سازی ما شرکت نمایید. این دوره ها با توجه به سطح و ویژگی های هر دوره به صورت رایگان نیز برگزار می شود .

جهت ثبت نام و اطلاعات از سیلابس های دوره کلیک نماییدجهت ثبت نام و اطلاعات از سیلابس های دوره کلیک نمایید

ویژگی های سیستم هوشمند وایرلس در مقایسه با سیستم هوشمند وایر چیست؟

پیشبینی زیر ساخت

با توجه به نوع سیم کشی هایی که توضیح داده شد و تغییراتی که برای هوشمند سازی خانه لازم است در سیم کشی در نظر گرفته شود خیلی ساده می توان به این نتیجه رسید که اگر ساختمان در حال ساخت باشد می توان از سیسم باسیم استفاده کرد و اگر ساختمان در مرحله بهره برداری می باشد یا دیگر امکان تغییر سیم کشی را نداریم باید از سیستم وایرلس جهت هوشمند سازی ساختمان استفاده کنیم. حتی اگر ساختمانی داریم که در حال بهره برداری است و نیاز به هوشمن سازی دارد این بدان معنا نخواهد بود که کلید های هوشمند در قوطی کلید های سنتی قابل نصب است و شاید نیاز باشد حداقل برخی تغییرات در قوطی کلید ها صورت پذیرد

تفاوت های ظاهری

سیستم های هوشمند سیمی به دلیل قابلیت طراحی ویژه مخصوص ساختمان دارای توانمندی های بالاتری در ایجاد جذابیت های بصری و معماری می باشند. برای مثال اگر در فضای نشیمن یک خانه 8 سرخط روشنایی داشته باشیم باید از 4 عدد کلید دو پل سنتی برای کنترل روشنایی استفاده شود. این موضوع اگر از کلید های وایرلس استفاده شود می تواند با بهره گیری از کلید های 4 پل تعداد را به دو برساند و اگر سیستم هوشمند باسیم پیشبینی شده باشد تنها یک کلید نیاز است. اگر در کنار روشنایی یک ترموستات دیواری برای کنترل فنکویل یا پرده هم داشته باشیم باز در سیستم سنتی و وایرلس نیاز است کلید ها افزایش یابد ولی در سیستم هوشمند باسیم همان یک کلید می تواند کنترل همه را انجام دهد. از این رو تعداد کلید های قابل استفاده در سیستم های سیمی از سیستم های وایرلس کمتر می باشد که می تواند حس جذابیت بیشتری را در مصرف کننده ایجاد نماید

تفاوت های قیمتی

استفاده از سیستم های وایر به نسبت سیستم های وایرلس دارای هزینه بالاتری از نظر زیر ساخت می باشد. در سیستم وایرلس نیازی به هزینه کرد جهت تابلو برق و اجرای کابل ارتباطی بین تجهیزات وجود ندارد ولی در مقابل هزینه قطعات وایرلس به دلیل استفاده از تکنولوژی های وایرلی می تواند بالاتر باشد. امکاناتی که در سیستم وایرلس ارائه می شود گاها با محدودیت فنی مواجه می باشد که اگر بخواهیم امکانات یکسانی را در نظر بگیریم برای هر دو سیستم با کیفیت یکسان هزینه سیستم وایرلس بالاتر خواهد بود.

آنچه بیشتر در پیش روی خریداران و مصرف کنندگان قرار می گیرد مقایسه محصولات ضعیف حوزه وایرلس در مقایسه با برند های حوزه وایر می باشد که این امر هزینه سیستم وایرلس را در چشم مخاطبین کمتر از سیستم وایر نشان میدهد. به بیان ساده اگر بخواهیم مقایسه ای مشابه انجام دهید اختلاف یک مودم ADSL خانگی بیسیم و باسیم را می توان به اختلاف قیمت های سیستم هوشمند نیز تطبیق داد. همانطور که یک مودم وایر ارزان تر می باشد در سیستم های هوشمن نیز به نسبت هزینه سیستم هوشمند وایر از وایرلس کمتر خواهد بود.

امکان گسترش

هر دو سیستم قابلیت گسترش در آینده را دارا می باشند با این تفاوت که در سیستم وایر می بایست زیر ساخت مورد نیاز جهت گسترش در زمان ساخت ساختمان تعبیه شده باشد. برای مثال اگر در ساختمانی زیر ساخت پرده برقی دیده شده باشد که شامل تعدادی سیم برق است فرقی نمی کند که سیستم وایرلس اجرا شده باشد یا وایر و هر دو سیستم قابل گسترش خواهد بود ولی چنانچه در کنار پنجره ها سیم برقی پیش بینی نشده باشد هیچ کدام از سیستم ها قابل نصب نمی باشد پس نمی توان به صورت قطع گفت که سیستم وایرلس قابل گسترش است و سیستم وایرنیست. ارتباط دادن سیستم های وایرلس به حوزه اینترنت اشیاء موضوعی است که اخیرا توسط شرکت های ارائه دهنده خدمات هوشمند به عنوان یک مزیت سیستم های بیسیم اعلام می شود که باید به این موضوع اشاره داشت که ارتباط این موضوع با تجهیزات IOT خیلی تفاوتی از نظر سیمی یا بیسیم بودن سیستم ندارد .

امکان نویز و اختلال

همه ما زمانیکه از موبایل به عنوان یک ابزار ارتباطی جهت برقراری تماس استفاده می کنیم پذیرفته ایم که شاید وسط مکالمه قطع شود، نویز داشته باشد و به هر دلیلی در مکالمه وقفه ایجاد شود. این ذات شبکه های وایرلس است که می تواند در لحظه تحت تاثیر شرایط مختلف دچار وقفه شود.اغلب سیستم های هوشمند وایرلس بر اساس استاندارد IEEE.802.15.4 که استاندارد بین المللی ارتباطات بیسیم می باشد طراحی شده است و این استاندارد در خصوص مخابرات و حوزه موبایل نیز استفاده شده است. فلذا فردی که از محصولات وایرلس استفاده می کند به همان میزانی که در شبکه های موبایل اختلالاتی را شاهد می باشد باید این اختلالات را در شبکه هوشمند خانه خود نیز محتمل بداند. آنچه مبرهن است شبکه های سیمی دارای اختلالات و نویز های کمتری به نسبت شبکه های سیمی می باشد.

 تاثیر بر سلامتی

همیشه در استفاده از سیستم های وایرلس این هراس وجود دارد که سیستم وایرلس بر روی سلامت افراد تاثیر گذار است. قطعا امواج الکترومغناطیسی اطراف، از امواج دکل های مخابراتی گرفته تا مودم Wifi داخل منزل همه و همه بر روی بدن ما تاثیراتی را دارد ولی تاثیرات یا مضر شناخته نمی شوند یا هنوز علم به آن درجه از دانش نرسیده است که بتواند مضرات آن را در آینده نمایان سازد. در هر حال وجود سیگنال های وایرلس استفاده شده در حوزه خانه هوشمند بسیار از سیگنال های موبایل موجود در فضای شهری ضعیف تر می باشد و حتی اگر آسیب زننده باشند آسیبشان به شدت از آسیب سیگنال های امواج موبایل کمتر است. الیته این موضوع که سیستم های وایر فاقد چنین سیگنال ها و امواجی هستند نیز خالی از لطف نمی باشد که می تواند برای کسانی که به شدت به فکر سلامتی خود هستند مورد توجه قرار گیرد.

عملکرد فنی

کلید ها و رله های وایرلس در محل کلید های سنتی قبلی نصب می شوند. این بدان معناست که کلید ها بر روی همان قوطی های قبلی باید نصب شود که نهایتا ایجاد محدودیت های ابعادی در محصولات هوشمند می کند.این محدودیت ابعاد فیزیکی در نهایت منجر به ایجاد محدودیت های فنی خواهد شد. برای مثال رنج آمپر قابل ارائه و تعداد نقاط قابل کنترل توسط کلید های هوشمند وایرلس به نسبت کلید های هوشمند سیمی که کنترلر های آن ها در یک محل دیگر (تابلو برق) قرار می گیرد کمتر خواهد بود. همچنین در سیستم سیمی چنانچه کلیدی دچار مشکل شود امکان کنترل دستی از طریق تابلو برق وجود دارد ولی در سیستم وایرلس چنانچه نقصی در کلید هوشمند ایجاد شود تا زمان رفع عیب خطوط متثل به کلید هوشمند قابل کنترل نخواهد بود

 نتیجه گیری نهایی

امیدواریم تا اینجا اطلاعات مناسبی در خصوص انتخاب سیستم هوشمند وایرلس یا سیستم هوشمند وایر بدست آورده باشید و توانسته باشیم موضوع را برای شما کمی شفافتر کرده باشیم. در کل پیشنهاد ما برای شما استفاده از سیستم وایر است زمانیکه در حال ساخت ساختمان می باشد و اگر ساختمان شما در حال بهره برداری است و دیگر نمی توان در سیم کشی آن تغییراتی ایجاد کرد راه حل سیستم هوشمند وایرلس بهترین گزینه خواهد بود. اگر هنوز نتوانسته اید تصمیم بگیرید نگران نباشید.تیم مشاوره دفتر مرکزی HDL ایران به صورت کاملا رایگان آماده ارائه خدمات مشاوره به شما می باشد.

Table of Contents

خوش آمدید