در مورد پروتکل Dali بیشتر بدانیم
- دالی/Dali این عبارت معرف سیستم آدرس پذیر روشنایی دیجیتال می باشد ولی واقعاً دالی چیست؟
- این سیستم با سیستم روشنایی معمولی چه تفاوتی دارد؟
- چرا باید از پروتکل دالی استفاده شود و چه کسی می تواند از دالی استفاده کنند؟
برای رسیدن به پاسخ این سوال های این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
به عبارت ساده دالی/Dali پروتکلی است جهت ایجاد ارتباط دوطرفه در سیستم روشنایی، یک استاندارد بین المللی که در آن فرامین ما بین درایورهای ال ای دی و و بالاست ها و کنترلر ها انتقال داده میشود.این سیستم به چراغ ها اجازه می دهد که به صورت مستقل در شبکه با یکدیگر ارتباط داشته باشند و به کاربران نیز این امکان را می دهد که به سادگی روشنایی خود را کنترل نمایند این کنترل می تواند از طریق کامپیوتر ها نرم افزارها و یا سیستم هوشمند ساختمان اتفاق افتاد
پروتکل دالی دقیقا چیست؟
پروتکل دالی مانند یک شبکه کامپیوتری به انتقال اطلاعات در یک شبکه می پردازد و این اطلاعات به صورت پیغام هایی توسط بالاست ها از شبکه جمع آوری شده و اقدامات کنترلی انجام می شود.برای مثال زمانی که پیغام خاموش شدن چراغ های اتاق شماره ۱۰ ارسال می شود این اطلاعات درون شبکه پخش شده و چراغ های اتاق شماره ۱۰ اطلاعات مربوط به خود را از شبکه جمع آوری کرده و نسبت به دستور دریافتی عمل می نمایند
قبل از دالی از سیستمهای ۰ تا ۱۰ ولت آنالوگ جهت کنترل روشنایی استفاده می شد ولی سیستم ۰ تا ۱۰ ولت به صورت یک ارتباط یک طرفه است این در حالی است که سیستم دالی به صورت دوطرفه اقدام به کنترل می نماید به این معنا که اگر فرمانی برای چراغ ارسال میشود بازخورد عملکرد آن نیز در سیستم اعلام خواهد شد و بدین وسیله می توان از صحت عملکرد فرامین و کنترل آن در سیستم مطمئن شد.
Dali چند سال دارد؟
در مورد تاریخچه دالی بد نیست بدانید، در ابتدا یک شرکت تولیدکننده بالاست در اروپا پیشنهاد تولید دالی را داد و پس از همکاری سه شرکت دیگر در نهایت در اواخر دهه ۹۰ میلادی با پیوستن شرکتهای آمریکایی اولین محصول دالی تولید شد.که تولید این محصول منجر شد دالی به عنوان یک استاندارد بین المللی در سال ۲۰۰۲ پذیرفته شود
اغلب تجهیزات استفاده شده در شبکه دالی مشابه سایر شبکه های متعارف میباشد که در آن درون هر محصول کنترلری جهت پردازش داده قرار داده شده است. ال ای دی درایورها و بالانس هایی که در سیستم دالی مورد استفاده قرار می گیرند می توانند به صورت دسته ای و حداکثر تا ۶۴ دستگاه به یکدیگر متصل شود در نهایت با اتصال درایورها و بالاست ها به یک کنترلر مرکزی عمل کنترل تحت سیستم دالی انجام می شود قطعاً برای ساختمانهای بزرگ که تعداد بالاست ها و درایور های بیشتری دارند نیاز به تعداد بیشتری کنترلر می باشد.
چه کسانی از دالی استفاده می کنند؟
دالی/Dali میتواند در ساختمان های ساخته شده و هم در ساختمانهای در حال ساخت مورد استفاده قرار گیرد که بهترین حالت آن برای ساختمانهای در حال ساخت میباشد.از آنجایی که یکی از مزایای دالی کاهش هزینه های جاری اجرای سیستم های سنتی و مدیریت روشنایی می باشد چنانچه این سیستم در ساختمان های در حال ساخت مورد استفاده قرار گیرد می تواند تمام ویژگی های مورد نظر خود را که کاهش هزینه است به نتیجه برساند.
چرا باید از Dali استفاده کنیم؟
1. با توجه به آدرس پذیر شدن چراغ ها بهترین گزینه برای کنترل روشنایی بدون تغییر سخت افزار دالی می باشد. با استفاده از سیستم دالی نیازی به تغییر سیم کشی تغییر مکان لامپ ها و تغییر زیرساخت برق در زمانی که تغییرات در حوزه کاربری فضا وجود دارد نداریم.زمانی که تغییرات در سیستم روشنایی مورد نیاز است صرفاً برنامهریزیهای صورت گرفته و ایجاد زون بندی های جدید کفایت می کند.
2. در سیستم دالی میتوان بر اساس نیاز به میزان روشنایی شدت نور روز و میزان انرژی مورد نظر سیستم را کنترل پذیر کرد. به عنوان مثال در یک فضای اداری میتوان به گونه ای برنامه ریزی کرد که برخی از روشنایی ها که نیاز به روشن بودن آنها در روز وجود ندارد کنترل شود و روشنایی بخش های دیگر بر اساس نیاز تنظیم گرشود. این به این دلیل است که در سیستم اداری میتوان به هر چراغ به صورت ویژه فرمان داد و تاثیری بر روی سایر چراغ ها نخواهد داشت.
3. دالی یک پروتکل باز می باشد از این رو هر شرکتی می تواند جهت کنترل این سیستم با آن هماهنگ شود.
4. نصب و کنترل سیستم دالی و کابل کشی آن براساس سیستم ۵ سیمه بسیار ساده است.با توجه به اینکه سیستم دالی به صورت ۵ سیمه اجرا می شود تکنسین ها با حداقل دانش میتوانند به سادگی از اجرای آن برآیند. همچنین برخلاف سیستم های هوشمند دیگر که نیاز است از هر روشنایی به تابلوی مرکزی سیمی کشیده شود و لیبل گذاری گردد در سیستم دالی دو سیم به صورت موازی در بین تمام بالاست ها حرکت می کند و حجم کابلکشی را بدین صورت کاهش میدهد. البته این در صورتی است که امکانات سیستم دالی را بخواهیم عینا به صورت یکسان در سیستم های دیگر اجرا کنیم.
5.دالی سناریو پذیر است. میتوان بر اساس نیاز سناریوهای را تعریف نمود به عنوان مثال در یک فضا میتوان توسط کلیدهای هوشمند برنامهریزیهای مختلفی را در سیستم روشنایی پیشبینی نمود و در هر زمان سناریویی خاص در حوزه روشنایی را بر اساس نیاز اعمال کرد.
6. دالی یک پروتکل دو طرفه است این بدان معناست که در زمان ارسال یک فرمان به بالاست ها و درایورها میتوان بازخورد فرمان ارسال شده را دریافت کرد.حتی در سیستم دالی میتوان متوجه شد که کدام چراغ دچار مشکل فنی در حوزه بالاست و یا لامپ شده است. در سیستم دالی میتوان فهمید که از بین تمامی لامپ های تجهیز شده به این سیستم کدام لامپ سوخته است و نیاز به تعویض دارد این از ویژگیهای ذاتی دالی است
در انتخاب دالی/Dali دوباره بیندیشیم
اگر چه دالی/Daliدارای مزایا و امکانات زیادی می باشد ولی بهتر است موارد زیر را یک بار دیگر مرور کنیم
– جهت راه اندازی اولیه سیستم نیاز هست آدرس ها و موقعیت فیزیکی تمام لامپ ها در دفترچه ای یادداشت شود و در هر زمان این دفترچه جهت موضوعات تعمیر نگهداری و یا ایجاد تغییرات برنامه ریزی مورد نیاز خواهد بود از این رو جمع آوری این اطلاعات به صورت یک دیتابیس الزامی است
– رفع عیب دالی به نسبت سیستمهای سنتی آن چنان ساده نمی باشد و برای این رفع عیب نیازمند متخصصانی هستیم که با این سیستم ها آشنا باشند فلذا تربیت و آموزش نیرو های متخصص یکی از مواردی است که در زمان استفاده از این سیستم باید در نظر گرفته شود
– دالی/Dali برای هر کاربری مناسب نمی باشد. چنانچه نیازی به کنترل به صورت دیمر و کنترل بر اساس اشغال فضا توسط تشخیص حضور افراد یا بر اساس روشنایی روز وجود ندارد دالی نمی تواند راهکار مناسبی جهت کنترل روشنایی صرفاً به صورت خاموش و روشن باشد.
– از آنجایی که دالی/Dali از کنترلر ها و تجهیزات خاصی استفاده می کند قطعاً به نسبت سیستم سنتی هزینه بیشتری را به همراه خواهد داشت. اگرچه این هزینه در ابتدای اجرای سیستم صورت می گیرد ولی به دلیل کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری، نیروی انسانی و میزان مصرف برق در سالهای اولیه این هزینه برگشت خواهد شد و توجیه اقتصادی خوبی خواهد داشت
چگونه تصمیم بگیریم؟
تا اینجا اطلاعات پایه ای در خصوص سیستم دالی و نحوه انتخاب آن به دست آوردیم ولی اگر می خواهیم در ساختمانی از این سیستم استفاده کنیم باید موارد زیر را نیز بررسی کنیم.
- 1- آیا در این ساختمان از اتاق های متفاوت با کاربریهای متنوعی استفاده می شود که نیاز به استفاده از حضور افراد دیم کردن و کنترل روشنایی بر اساس شدت نور روز وجود دارد؟
- 2- آیا در این ساختمان فضااهای وجود دارد که هنوز کاربریشان مشخص نیست و در آینده مشخص میشود؟
- 3- آیا در این ساختمان سناریوهای کنترل روشنایی میتواند بر اساس نیاز افراد در طول زمان تغییر کند؟
- اینها تمام سوال هایی است که می بایست پاسخ داده شود تا به این نتیجه برسیم که آیا دالی برای ساختمان شما مناسب است یا خیر؟
ما به شما کمک خواهیم کرد…
همچون همیشه دفتر مرکزی HDL ایران با سابقه اجرای سیستم های مختلف روشنایی و هوشمند تحت پروتکل های KNX و دالی/Dali آماده ارائه خدمات مشاوره به تمامی هموطنان گرامی می باشد از این رو کافیست نیاز خود را با کارشناسان ما مطرح سازید تا به صورت رایگان نیاز های شما را بررسی و بهترین راهکار ممکن را بدست آورید.